Calendar  

August 2018
Lu Ma Me Jo Vi Sa Du
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
   

Meteo  

   
   

felicitari 2018 3 41

Stimați funcționari publici,

   Cu prilejul zilei profesionale ,,Ziua funcţionarului public” consemnată la data de 23 iunie a fiecărui an, în numele Primăriei satului Ghidighici, dar și personal, adresez tuturor angajaților din serviciul public un mesaj de felicitare şi încredere în capacitatea fiecăruia de a face faţă provocărilor, de a realiza progrese şi reforme, în aptitudinea de luare a deciziilor şi responsabilitate civică.

Dumneavoastră sunteți reprezentantul statului care se află pe prima linie în procesul de interacţiune cu cetăţenii ţării. Sunteți cei care prin profesionalism, competență și eforturi contribuiți la asigurarea unor servicii publice de calitate în interesul cetățenilor.

   Cu aceste gînduri, transmit tuturor funcţionarilor publici din satul Ghidighici, cuvinte de mulţumire şi profundă gratitudine pentru activitatea nobilă ce o realizaţi zi de zi.

   Vă doresc să vă înconjoare întotdeauna dragostea apropiaţilor, respectul, fidelitatea colegilor şi recunoştinţa oamenilor. Noi realizări în activitatea profesională, multe bucurii, fericire, putere pentru continuarea lucrului pe care-l faceţi cu dăruire,  linişte şi căldură în suflet.

 
Administrația publică locală s.Ghidighici

„Arzând singur, luminează-le altora”.
Hipocrate

A fi medic nu înseamnă să practici o profesie.  A fi medic este un dar Dumnezeiesc care se bazează pe compasiune, responsabilitate, dragoste pentru aproapele şi jertfire de sine în orice moment. Iată de ce în această profesie este atât de importantă dimensiunea morală.

În această vocaţie nu există nici sărbători, nici zile de odihnă: ori de câte ori aveți nevoie de un medic, el trebuie să fie dispus să sacrifice pentru binele pacientului și timpul liber, și odihna și somnul. 

În acest context, Vă aducem calde mulțumiri pentru devotamentul de care dați dovadă în munca de fiecare zi, pentru zâmbetele și speranțele dăruite, pentru profesionalism și dedicație. Sunteți cei care stați mereu la straja sănătății publice pentru a asigura o societate sănătoasă.

În numele Admnistraţiei Publice Locale Vă felicit și vă doresc multă sănătate, putere de muncă și împliniri remarcabile şi Vă spunem din numele tuturor pacienţilor şi locuitorilor un sincer

MULŢUMIM!

Cu deosebită consideraţie,

Administrația Publică Locală s.Ghidighici.


          La ordinea de zi se propun următoarele subiecte:

 1. Modificarea Deciziei Consiliului sătesc Ghidighici nr. 3/9 din 12 iulie 2017 ”Cu privire la transmiterea transformatorului PT-7047 în gestiunea ÎCS ”RED Union Fenosa”
 2. Cu privire la aprobarea Regulamentului ÎMPS Centrul de Sănătate Ghidighici în redacție nouă conform anexei
 3. Examinarea cererilor și demersurilor

ziua familiei 15 mail 2018

Ziua de 15 mai este ziua care doar aminteşte societăţii despre importanţa familiei în promovarea valorilor celor mai primordiale atât pentru familie în sine, cât şi pentru întreaga omenire. Egalitatea, Dragostea, Respectul, Responsabilitatea, Iertarea, Răbdarea, Ajutorul reciproc, oare nu sunt calităţi de care trebuie să dispună un cetăţean adevărat, un pământean, un simplu Om? Şi atunci de unde învăţăm, deprindem cel mai bine aceste virtuţi? 

E adevărat, şcoala şi societatatea contribuie mult la dezvolarea lor, dar realmente acestea particularităţi le învăţăm din Familie, le primim chiar şi prin moştenire de la părinţi sau bunici. Şi atunci trebuie să ne limităm doar la faptul că sărbătorim ziua Familiei, o dată în an şi e destul, ne amintim de ea la anul următor?

Corect ar fi, credem, ca Familia să fie luată în consideraţie în fiecare zi, iar ea, la rândul său, să-şi pună în valoare calităţile supreme sus-menţionate. Şi poate numai atunci vom putea face schimbările pe care ni le dorim şi în societate şi în familia noastră. 

  Trebuie să fim conştienţi că fiecare dintre noi are un rol în această noţiune largă FAMILIA. Şi această misiune trebuie înţeleasă şi îndeplinită corect, adică să devenim un exemplu bun atât pentru copii noştri, cât şi pentru cei din jur. Şi ca să devenim modele demne de urmat, nu trebuie să aşteptăm ziua de 15 mai, dar să ne dedicăm Familiei şi membrilor ei, în orice moment când ni se cere. Căci tot Familia, până la urmă, este cea care te sprijină, te ajută, te susţine. Şi oare altă bucurie mai mare îţi trebuie când toţi ai tăi sunt împreună şi se simt bine?

Aici, deloc întâmplător, nu trebuie neglijat rolul părinţilor în educaţia copiilor – e simplu: pe ce valori va pune accentul părintele în educaţia copilului, aceste roade le va culege.  

  Şi aici trebuie de menţionat: că cu cât familia va fi mai temeinic consolidată spiritual, cu cât legătura dintre părinţi, copii şi Biserică se va adânci, cu atât familia îşi va reveni mai repede din derută şi îşi va regăsi echilibrul spiritual. 

Şi atât timp cât nu va fi sensibilizată societatea la avantajele familiei tradiţionale, cu funcţiile sale de îngrijire, supraveghere, educaţie şi transmitere a valorilor, la posibilitatea de a avea o societate sănătoasă şi fericită, va fi destul de dificil să depăşim criza familiei din societatea contemporană.

În contextul celor menţionate mai sus, Stimate Familii, Membrii ai acestor familii, ne rugăm ca Domnul să Vă trimită Sănătate, Armonie, Pace şi Iubire în casele Voastre, să Vă binecuvânteze orice pas oriunde v-aţi întoarce şi să ştiţi că familia depinde de noi, de voi toţi. Dacă cu adevărat ne iubim unii pe alţii, să nu uităm şi să muncim împreună, şi să ne ajutăm, şi să ne respectăm şi să ne iertăm şi atunci FAMILIA va fi unită şi trainică.

MULŢI ANI ŞI TOŢI FERICIŢI,

STIMATELE NOASTRE FAMILII!

9 mai 640x360

Dragi consăteni, stimați eroi ai celui de-al doilea Război Mondial,

   Cu prilejul sărbătorii de 9 mai, zi cu semnificație deosebită pentru omenire în care este marcată victoria asupra fascismului și restabilirea păcii pe pământ, vă aduc cele mai sincere felicitări și urări de bine. Acum 73 de ani în urmă, la începutul lunii mai, sutelor de mii de combatanți participanți la cel de-al doilea Război Mondial, le-a fost dat, în sfârșit, să trăiască clipe de bucurie ca urmare a încetării luptelor și capitulării forțelor ostile.

   Pentru noi sărbătorirea acestei zile este un prilej de îndreptare a gândurilor pline de recunoștință către generațiile de luptători și eroi care au contribuit, cu prețul vieții la asigurarea păcii și bunăstării pe pământ.

Stimați veterani,

   Astăzi aducem un omagiu celor care au căzut pe câmpul de luptă, celor care au avut de suferit de pe urma acestui război. Totodată ne exprimăm recunoștința pentru spiritul de patriotism, curaj și devotament de care ați dat dovadă în lupta de apărare împotriva dușmanilor. Grație vouă sensul cuvântului Pace are înțeles pentru toată lumea, iar războaiele trebuie date uitării.

   În numele Primăriei satului Ghidighici, dar și al meu personal, vă felicit încă o dată, dorindu-vă sănătate, atenție și dragoste din partea celor dragi, pace și numai clipe de bucurie.

9 mai ziua europei 52878400 24796800

Dragi consăteni,

   Astăzi popoarele Europei, marchează și ziua în care au fost puse bazele instituției care urma să asigure cooperarea între popoare și să prevină izbucnirea unor noi conflicte armate.

   Astfel, data de 9 mai 1950 este considerată și ziua de naștere a Uniunii Europene.
Este o zi în care membrii marii familii europene celebrează pacea, solidaritatea, libertatea și unitatea, valori ce stau la baza unei societăți democratice și prospere.

Cu prilejul acestor sărbători doresc tuturor cetățenilor un viitor pașnic, sănătate, prosperitate. Fie ca principiile democratice, ale cooperării și bunei înțelegeri să ghideze relațiile dintre state și popoare.

Cu deosebit respect,
Primarul satului Ghidighici,
Serafim ISAC

1mai2018

Ziua de 1 mai, ziua internaţională a muncii, este o sărbătoare veche de mai mult de un secol care în mod normal este celebrată de europeni prin picnicuri în aer liber şi marşuri de afirmare ale muncitorilor. Ieri însă sărbătoarea a fost marcată în Europa şi alte state ale lumii de proteste împotriva austerităţii, a tăierilor salariale sau îndreptate contra guvernanţilor în ţări problematice ca Spania, Portugalia şi Grecia, dar şi în state dezvoltate precum Franţa.

Reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificației zilei de 1 mai, de sărbătoare internațională a lucrătorilor. În anul 1872, circa 100 de mii de lucrători din New York, majoritatea din industria construcțiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.

Data de 1 mai apare, pentru prima dată, în legătură cu întrunirea, din anul 1886, a Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei (precursoarea Federației Americane a Muncii). George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor și Tâmplarilor a inițiat introducerea unei rezoluții care stipula ca: „8 ore să constituie ziua legală de muncă de la, și după 1 mai 1886”, sugerându-se organizațiilor muncitorești respectarea acesteia.

La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanți au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, însă cea mai mare demonstrație a avut loc la Chicago, unde au mers 90 de mii de demonstranți, din care aproximativ 40 de mii se aflau în grevă. Rezultatul: circa 35 de mii de muncitori au câștigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.

Dar, ziua de 1 mai a devenit cunoscută pe întreg mapamondul în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piața Haymarket din Chicago. Numărul greviștilor se ridicase la peste 65.000. În timpul unei demonstrații, o coloană de muncitori a plecat să se alăture unui protest al angajaților de la întreprinderea de prelucrare a lemnului „McCormick”. Poliția a intervenit, 4 protestatari au fost împușcați și mulți alții au fost răniți.

În seara aceleași zile, a fost organizată o nouă demonstrație în Piața Haymarket. Din mulțime, o bombă a fost aruncată spre coloana de polițiști. Au fost răniți 66 de polițiști, dintre care 7 au decedat ulterior. Poliția a ripostat cu focuri de armă, rănind două sute de oameni, din care câțiva mortal. În urma acestor evenimente, 8 lideri anarhiști, care aparțineau unei mișcări muncitorești promotoare a tacticilor militante, violente, au fost judecați. Muncitorii din Anglia, Olanda, Rusia, Italia, Franța și Spania au adunat fonduri pentru plata apărării. În urma procesului, 7 dintre aceștia au fost condamnați la moarte (doi având ulterior pedeapsa comutată la închisoare pe viață) și unul la 15 ani închisoare. Șapte ani mai târziu, o nouă investigație i-a găsit nevinovați pe cei 8.

1430124588 unnamed

Moldovenii sărbătoresc pe data de 27 aprilie Ziua Drapelului de Stat - află istoria și semnificația simbolurilor

CHIȘINĂU, 27 apr — Sputnik. Al șaptelea an consecutiv pe 27 aprilie, în Republica Moldova este marcată Ziua Drapelului de Stat. Sărbătoarea a fost instituită de Parlament la data de 23 aprilie 2010.

Joi, în majoritatea localităților din țară sunt organizate acțiuni dedicate Zilei Drapelului. Potrivit legii, la ceremoniile de arborare a Drapelului de Stat, bărbaţii vor onora drapelul cu capul descoperit, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare.

Totodată, drapelul de stat şi imaginea acestuia, indiferent de dimensiunile lor, trebuie să corespundă întocmai nuanţelor şi proporţiilor stabilite.

Imaginea grafică standard a Drapelului de Stat
Imaginea grafică standard a Drapelului de Stat

Istorie și semnificație

Potrivit cercetătorilor, în Moldova feudală, din paleta culorilor heraldice folosite la confecţionarea steagurilor, a dominat, în fond, cromatica tradiţională în diferite variaţii: roşu şi albastru (azuriu) — în mod constant; galben (aur) — periodic. Uneori apăreau şi alte culori, care erau prezente în detalii (stemă, inscripţii). E semnifi cativ faptul că culorile menţionate mai sus, în următoarea consecutivitate: galben (culoarea aurului), roşu şi albastru, conform tratatului din sec. al XIV-lea al juristului italian Bartolus de Saxoferrato „Despre însemne şi steme" ("Tractatus de insigniis et armis"), sunt considerate cele mai „nobile" în cromatica heraldică.

În heraldica modernă, albastrul este un simbol al fidelităţii şi perseverenţei. Culoarea albastră este culoarea cadrului natural: albastrul azur este culoarea cerului, a infinitului, a visului, a vieţii paşnice şi libere. Aurul (galben în drapel) semnifică în heraldică soarele, bogăţia, prestigiul, grandoarea.
Roşul — mărire, bravură, îndrăzneală şi generozitate. În Moldova medievală culoarea roşie era tradiţional culoarea proprie suveranului — domnului ţării.

Tradiţional pe steagurile Ţării Moldovei au persistat două însemne: Capul de bour — simbolul Statului Moldovenesc şi Sfântul Gheorghe — Purtătorul de biruinţă al creştinătăţii. Sfântul Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, era considerat (ca şi acum) simbolul heraldic ecleziastic al Moldovei, încă din vremea muşatinilor, iată de ce de atunci şi până în secolul al XIX-lea apărea adesea şi pe stindardele Moldovei

Drapelul tricolor cu stema amplasată în centrul fâşiei galbene a fost legiferat oficial la Prima Sesiune a Sovietului Suprem al R.S.S. Moldova din 27 aprilie 1990.

Autorul stemei de stat este regretatul Gheorghe Vrabie. El a fost un artist plastic și grafician care a fost decorat cu cea mai înaltă distincție de stat a Republicii Moldova — „Cavalerul Ordinului Republicii".

Aviz

Stimaţi locuitori ai satului Ghidighici,

Vă aducem la cunoştinţă că la data de 24 aprilie 2018, ora 16.00, va avea loc ședința extraordinară a Consiliului local Ghidighici, cu următoarea Ordine de zi:

 1. Cu privire la propunerea candidaturilor pentru componența birourilor electorale ale secțiilor de votare din s. Ghidighici la alegerile locale noi din 20 mai 2018
 2. Cu privire la rectificarea Bugetului satului Ghidighici pentru anul 2018
 3. Cu privire la activitatea administratorului Î.M. „Ghidighici Service”
 4. Cu privire la aprobarea Regulamentului privind modul de acordare și mărimile premiilor, ajutorului material și suplimentelor la salariu angajaților și funcționarilor publici din cadrul Primăriei s. Ghidighici
 5. Cu privire la cererea cet. Costin Olga despre procurarea lotului pomicol din Î.P. Fântânilor”
 6. Cu privire la formarea bunurilor imobile
 7. Cu privire la schimbarea destinației terenului proprietate privată cu nr. cadastral 0124208569
 8. Cu privire la aprobarea schemei de extindere a stației de preparare a mixturilor asfaltice cu depozitarea materialelor de construcție și schimbarea destinației terenurilor proprietate privată cu nr. cadastrale 0124109192, 0124109193, 0124109194
 9. Despre modificarea Deciziei Consiliului sătesc Ghidighici nr. 3/9 din 12 iulie 2017 „Cu privire la transmiterea transformatorului PT-7047 în gestiunea ÎCS „RED Union Fenosa”
 10. Cu privire la transmiterea în folosință a terenului cu nr. cadastral 0124208215 ÎCS „Red Union Fenosa” SA
 11. Despre modificarea Deciziei Consiliului sătesc Ghidighici nr. 6/6 din 30 noiembrie 2017 „Cu privire la asigurarea interimatului funcției de secretar al Consiliului sătesc Ghidighici”
 12. Cu privire la demisia dnei Angela Caraman din funcția de secretar al Consiliului local Ghidighici

        Ședința a fost convocată în baza Dispoziției Primarului satului Ghidighici nr. 16-d din 21.04.2018.

       La sediul Primăriei persoanele interesate pot lua cunoștință de proiectele și materialele propuse spre examinare.

   

alegeri locale 2018

   

cons publ

   
rm
chisinau
par rm
pres rm
guver_rm
cancelaria_de_stat_rm
portal_servicii_publice_rm
ban justice1 md
   

Ultimele stiri  

There are not feed items to display.
 • Check if RSS URL is online
 • Check if RSS contains items
   

Ghidighici in imagini

   
Telefoane de contact:
Tel:+ 373 22 710-607
      + 373 22 710-252
Fax: +373 22 710-607
E-mail: primaria@ghidighici.md
Primar  |   Secretar   |   Organigrama   |   Consiliul local   |   Regulament   |   Noutăţi / Anunţuri   |   Rapoarte de activitate   |   Licitaţii şi achiziţii publice   |   Proiecte   |   Contacte   |  Personalităţi  |   Istoria satului   |   Galerie Foto  |   Galerie Video
PrimaPrima   ContactContact   HartaHarta